a Renovering af førstesal i Hinnerup

Nord for Århus ligger en lille, fin stationsby. I udkanten af denne, ligger et fint hus. Huset er beboet af flere generationer, som havde behov for en opgradering og omfordeling af førstesalen. Hausbau forestod ombygningen, som omfattede sænkning af lofterne, for øget isolering. I samme omgang indbyggede vi tagvinduer for øget lysindfald. Taget blev opbygget med kappilære materiale, god ventilation og indblæst træfiberisolering.

1Færdigt arbejde, udvendig. Der blev indbygget fem Velux-vinduer, heraf tre sammenbygget.

2Indbygning af tagvinduer.

3Den benyttede opbygning af taget og isolering, kræver god ventilation for at bortlede fugt. Til venstre er der monteret undertagsplader i træfiber. Herunder sænkes spærrene, for at give plads til isolering.

4En del af den oprindelige førstesal, inden renovering.

5En del af den oprindelige førstesal, inden renovering.

6Ikke to spær er ens, i sådan en opgave. Her er vi igang med at tildanne et af spærene.

7Her kan man rigtig få en ide, om opbygningen af taget. Øverst anes et af de nye tagvinduer, som er blevet monteret. Herunder træfiberisolering i batt, for tætning og isolering under vinduet. Herunder ses to ventilationshætter, som er monteret i det oprindelige tagspåntag. Da det ny tagvindue blokerer fri ventilation fra tagfod til kip, er det nødvendigt at monterer ventilation over og under dette. Under ventilationshætterne en træfiber- undertagsplade. Denne er monteret på lister, så vi sikre afstand til ventilation, mellem tag og isolering.

8Den gamle trempelstol, fik lidt hjælp til at holde mange år endnu.

9Blikkenslageren er igang med at åbne op i taget, så vi kan udskifte det ene Velux tagvindue, med tre nye, sammenkoblede.

10De tre nye sammenkoblede Velux tagvinduer.

11Lofterne er pillet ned, og frem er kommet det oprindelige tagspåntag.

12Det oprindelige tag i tagspån, set gennem lægterne. Snavset øverst er ekskrementer fra flagermus. Disse blev ikke jaget bort, men beholdt pladsen i den nye konstruktion.

13Det oprindelige tag tagspån, set gennem lægterne.

14Det fritlagte loft med hanebånd.

15Det fritlagte loft med hanebånd.

16Skønt huset oprindeligt er opført i lokale, billige materialer, fejler hverken materialer eller udførsel noget. Her en fransk lås, som dog er blevet forskudt over tid.

17Tre sammenkoblede Velux-vinduer